Selecteer een pagina

Leerrekening

STAP-budget en Persoonlijk Ontwikkelbudget

Vanaf 1 maart 2022 is er voor alle Nederlandse werknemers het STAP-budget beschikbaar. Met het budget kan iedereen van 18 jaar of ouder maximaal € 1.000 subsidie per jaar aanvragen voor het volgen van één training, cursus of opleiding per jaar om zo goed inzetbaar te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt.
Heb jij als medewerker, ook nog recht op een persoonlijk ontwikkelbudget (je supermarktleerrekening) dan kun je het STAP budget combineren met je persoonlijk ontwikkel budget. Zo wordt leren wel heel aantrekkelijk. 

Hoe vraag je STAP-budget aan?

Je kunt vanaf 1 maart 2022 het STAP-budget aanvragen via het online STAP portaal bij het UWV. Dit kan per persoon één keer per jaar met een maximum bedrag van € 1.000. Dat betekent dus dat als je een aanvraag doet voor een opleiding van bijvoorbeeld € 500 , je pas weer het volgende jaar een nieuwe aanvraag mag doen tot maximaal € 1.000.
Als het UWV de aanvraag goedkeurt, dan ontvangt het trainings- of opleidingsinstituut het opleidings- of cursusgeld van het UWV en kun je starten met de opleiding.
De overheid stelt jaarlijks een totaalbedrag aan STAP-subsidie beschikbaar. Op = op. Als de subsidiepot leeg is, dan wijst het UWV verdere aanvragen af en kan je pas het jaar erna opnieuw een aanvraag indienen.

Je kunt het STAP-budget combineren met het Persoonlijk Ontwikkelbudget (POB)
Als je valt onder de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf vind je op hier een breed aanbod van opleidingen waarvoor je naast (of in plaats van) je POB-tegoed het STAP-budget kunnen inzetten. Het POB-tegoed is alleen aan te vragen voor medewerkers met meer dan 12 contracturen en die onder de CAO vallen.
In de opleidingencatalogus staat aangegeven of je voor een opleiding beide tegoeden kunt gebruiken of alleen je POB-tegoed. Combineren is mogelijk. In totaal kan dus maximaal € 1.875 besteed worden aan opleiding, afhankelijk van het POB-tegoed dat is opgebouwd. Dat bedrag bestaat uit € 875 POB-tegoed (maximale bedrag dat kan worden opgebouwd) en € 1.000 STAP-budget (maximaal STAP-budget per jaar te besteden). Het STAP-budget dient de medewerker altijd zelf aan te vragen via de online portal van UWV.

Hoe vind je een opleiding?
De opleiding moet aan voorwaarden voldoen. Goedgekeurde opleidingen vind je op deze website. Voor het cursusaanbod moet je inloggen. De activatiecode kun je aanvragen bij je werkgever. Je komt dan in de Tiptrack-omgeving. Als je niet onder de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf valt, dan kun je via het UWV zelf een aanvraag voor het STAP-budget doen in het UWV portaal.

Zijn er voorwaarden of verplichtingen aan het STAP-budget?

Belangrijkste voorwaarden zijn:

  • dat je 18 jaar of ouder bent
  • Als je jonger dan 30 jaar bent: Je volgt geen opleiding waarvoor je bij DUO studiefinanciering kan krijgen.
  • De verplichting is dat je de cursus of opleiding volgt. Dat moet je kunnen aantonen door een certificaat of diploma als je de opleiding hebt gehaald of door jouw deelname of aanwezigheid bij de lessen aan te tonen als je niet bent geslaagd. Bijvoorbeeld door een presentielijst van de opleiding. Als je dat niet kan aantonen, dan zal je de subsidie moeten terugbetalen.

Veelgestelde vragen

Ik ben pas geleden in dienst gekomen en ik wil graag een opleiding volgen. Welke mogelijkheden heb ik?
Als je nog maar net in dienst bent bij je werkgever heb je waarschijnlijk nog niet zoveel POB-budget opgebouwd. Er zijn in tools beschikbaar die niets kosten, deze kun je uiteraard volgen en er is het STAP-budget van € 1.000 per jaar. In Tiptrack staat aangegeven welke trainingen, cursussen en opleidingen in aanmerking komen voor het STAP-budget. Je kunt hieruit een keuze maken. Besef wel dat er voor het STAP-budget een inspanningsverplichting geldt.

Ik zie veel opleidingen en weet niet wat ik moet kiezen. Is er hulp mogelijk?
Je kunt een beroep doen op loopbaan- en studieadvies. Dit vind je ook in de Tiptrack catalogus.

Ik ben al wat langer in dienst en wil een opleiding volgen van € 1.200. Welke mogelijkheden heb ik?
Als je al wat langer in dienst bent heb je een POB-tegoed opgebouwd. Het tegoed is € 175 per jaar en wordt in 5 jaar opgebouwd tot maximaal € 875. In Tiptrack kun je zien hoeveel tegoed je precies hebt opgebouwd. Als je minimaal € 200 aan tegoed hebt staan kun je de opleiding bekostigen met € 1.000 STAP-budget en € 200 POB-tegoed. Besef wel dat er voor het STAP-budget een inspanningsverplichting geldt.

Ik heb al wat POB opgebouwd en zie een korte cursus van € 200. Wat is slim om te doen?
Dat hangt helemaal van de situatie af. Wil je (dit jaar) één keer een cursus doen, dan kun je deze het beste betalen via het STAP-budget, jouw POB-tegoed wordt dan ondertussen steeds groter. Wil je dit jaar meerdere cursussen doen, of later in het jaar nog een duurdere cursus, dan kun je deze het beste betalen vanuit het POB-tegoed. Je mag namelijk maar één aanvraag per jaar doen via het STAP-budget.

Ik zie meerdere leuke trainingen die ik wil gaan volgen, hoe kan ik die betalen?
Je kunt de trainingen in Tiptrack die aan de voorwaarden van het STAP-budget voldoen zowel via het STAP-budget alsook via het POB-tegoed betalen. Hou er rekening mee dat je maar voor één training per jaar het STAP-budget kunt aanvragen. Vanuit het POB-tegoed kun je wel meerdere trainingen per jaar aanvragen (als je voldoende tegoed hebt opgebouwd natuurlijk). Het is slim om de duurste training dan via het STAP-budget aan te vragen en de overige trainingen uit je POB-tegoed te betalen.

Ik wil graag een opleiding van € 2.000 volgen. Kan ik het restant bijbetalen?
Dit kun je met je leidinggevende overleggen.

Ik wil een opleiding doen die niet in Tiptrack staat, hoe kan ik die betalen?
Opleidingen die niet in Tiptrack staan kunnen niet vanuit het POB-tegoed betaald worden. Het kan zijn dat een opleiding die niet in Tiptrack staat wel via het STAP-budget betaald kan worden. Ga hiervoor naar het online STAP portaal bij het UWV en bekijk daar welke voorwaarden er aan opleidingen gesteld worden en welke opleidingen hiervoor in aanmerking komen. Je kan altijd de helpdesk van Tiptrack bellen om te melden welke opleiding je in de catalogus mist.

Ik volg een opleiding die langer dan een jaar duurt. Kan ik ieder jaar een gedeelte van die opleiding betalen vanuit het STAP-budget of mijn POB-tegoed?
Dit is met je POB-budget geen probleem. Voor de STAP regeling is dat op dit moment niet duidelijk. Informeer je goed bij UWV voordat je de opleiding begint.

Heb je naar aanleiding van de regeling Leerrekening vragen, vul dan onderstaand formulier in

mmm lekker werken is een programma van Stichting 3xM Levensmiddelen. Hierin werken Vakcentrum, CNV Vakmensen en FNV Handel samen. In het programma wordt dan ook slim gebruikgemaakt van de diensten en producten van deze organisaties.

Heeft u een vraag over het programma mmm lekker werken, vul dan hiernaast uw gegevens in.